Verdens beste

verdens beste 00

Verdens beste

By Jeanette Published: april 24, 2016

 • Prep: 2 hrs 30 mins
 • Cook: 30 mins
 • Ready In: 3 hrs 0 min

Verdens beste (Kvæfjordkake) ble kåret til Norges nasjonalkake på NRK P1 i 2002. Opprinnelsen til kaken er noe som heter kongekake. Dette var en oppskrift Hulda Ottestad fra Kvæfjord modifiserte på 1930-tallet, da det blant annet endte med mindre mandler da dette var en dyr vare. Oppskriften jeg har brukt, kommer fra tine.no, men med en liten endring i fyllet. Jeg bruker romkrem istedet for vaniljekrem, samt litt bourbon vanilje. Flere av gjestene har reagert med at dette er den beste varianten de har spist av denne kaken, og lurer på hva jeg har gjort annerledes. Så der har du min lille hemmelighet!

Ingredients

Instructions

 1. Start aller først med å sette romfyllet i kjøleskapet. Denne må være kald. Sett ovnen på 175 grader.
 2. Start med å lage kakebunnen. Rør smør og sukker godt sammen. Når du skiller eggene, husk at du skal ha eggehvitene til marengslaget etterpå.
 3. Tilsett resten av ingrediensene til kakebunnen og rør godt.
 4. Kle en stekeplate med bakepapir og fordel røren utover.
 5. Start med å piske eggehvitene til du får en hvit, luftig konsistens. Tilsett deretter litt og litt sukker, mens du pisker godt mellom hvert påfyll.
 6. Marengsen er klar når den er seig, og vil sitte fast under en slikkepott uten å falle ned.
 7. Fordel marengsen utover kakebunnen og strø mandlene over. Stek kaken midt i ovnen i 30 minutter.
 8. Mens kaken steker, kan du starte på fyllet. Slik ser bourbon vaniljen ut som jeg foretrekker å tilsette(fåes kjøpt hos Meny). Stivpisk krem med vaniljesukker og bourbon vanilje. Sett i kjøleskap.
 9. La kaken avkjøles før du monterer kaken.
 10. Del kaken i to, legg den ene delen med marengssiden ned. Vend forsiktig pisket krem inn i romkrem for hånd, for å ikke slå ut luften av kremen. Legg fyllet på bunnen som ligger klar, og legg den siste halvdelen med marengssiden opp. Server!
 11. Her er inspirasjon til en variant som kan brukes i for eksempel anledning Baby Shower. (Dette er en amerikansk tradisjon som har blitt populær i Norge de siste årene, hvor den gravide blir "showered with gifts" før babyen blir født.) På bildet ser du også hvordan fyllet blir hvis romkrem ikke er ordentlig avkjølt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.