Kake med lokk av sukkerfondant

Kake med lokk av sukkerfondant

VanskelighetsgradKurant

Her er et par tips til superfine kakevarianter med inspirasjon til forskjellige måter å pynte på.
Jeg bruker ca 15 minutter på å sette sammen en kake med ferdigbunn, og alt fra 45 minutter til to timer til pynting av en vanlig kake.
Dette er kun ment som inspirasjon og tips, så dette er ikke en steg-for-steg oppskrift med bilder og beskrivelse fra start til slutt.
Håper du får lyst til å pynte artige kaker!

Mengde1 Porsjon
Total tid1 hr 30 minutter
 1 stk rund kakebunn med fyll i mellom lagene
 1 pk kremfløte
 1 ts sukker
 Sukkerfondant i ønskede fargerevt marsipan, men jeg synes fondanten er lettere å jobbe med
 Melis til kjevlingIkke sikkert at det blir nødvendig med melis, men kjekt å ha tilgjengelig
1

Jeg bruker ofte ferdigbunn fra butikken, med syltetøy og en blanding av pisket krem og vaniljekrem som fyll. Og gjerne litt hakket sjokolade i syltetøyet.
Dersom jeg har kjøpt ferdigbunn i butikken, dynker jeg gjerne lagene med en liten skvett melk for at kaken ikke skal bli tørr dersom den skal serveres samme dag.

2

Når jeg lager lave kaker slik som på bildene, bruker jeg pisket krem som lag mellom kaken og fondanten. Dersom jeg skal lage høye kaker med mange lag, eller kaker med annen fasong, for eksempel Barbie-kake, så lønner det seg å kle kaken i smørkrem, da denne stivner på kaken og gir et fastere underlag. Pisket krem fort kan sige litt/flytte på seg, og gi deg en noe bulkete kake. Det jeg mener er fordel med pisket krem til denne typen lave kaker, er at det er billigere og kjappere å piske en pakke fløte til krem, enn å lage smørkrem. Dersom du trenger oppskrift på smørkrem, synes jeg Tine Meierier sin er fin.
Jeg liker å pynte kaken på det underlaget den skal serveres på, da jeg dessverre har litt dårlig erfaring med å flytte kaker laget på sukkerbrød. Men har du en stor pizzaspade/bakespade, er det ikke sikkert at du synes dette er en utfordring.

3

Forskjellen mellom sukkerfondant og marsipan (etter min mening), er at sukkerfondanten er lettere å jobbe med og kjevle ut. Sukkerfondanten er mer dekkende og jevn i fargen. Marsipan synes jeg kleber seg mer til underlaget, og jeg synes det er vanskeligere å jobbe med generelt, og det går ofte en god del melis når jeg jobber med marsipan.
På bildene kan dere se forskjellen på marsipan og sukkerfondant i hvit: Angry Birds kaken har hvit marsipan, og på de andre to kakene er det brukt hvit sukkerfondant. Som du ser er det tydelig forskjell i farge og dekkevne.

4

Når du jobber med sukkerfondant, er det en fordel at den ikke blir for varm. Samt er det viktig at den holder seg tørr, da den blir klissete og løser seg opp av væske.
Hvis du har fondant til overs, kan den oppbevares i tett plast i kjøleskap til neste gang du skal pynte noe. Har den ligget lenge, blir den mer vanskelig å jobbe med, og du får den kanskje ikke til å bli like glatt ved utkjevling.
Du kan bruke litt melis dersom den fester seg til underlaget når du kjevler ut fondanten.
Hvis jeg har vært heldig med kjevlingen, klarer jeg å dekke en kake med en pakke fondant og ha litt til overs fra "avkappet" av kanten. Noen ganger har jeg ikke fått det til, og da kombinerer jeg fargene litt annerledes, som jeg har gjort på kaken hvor det står "Dina".

5

Når du skal skjære til ønsket fasong på fondant, bruk det du har av pizzahjul, pepperkakeformer, boller og glass til sirkler eller kniver. Du kan også printe ut fasonger, klippe de ut og skjære etter mal. Et annet tips er å ha målebånd tilgjengelig, slik at du for eksempel er sikker på at fondanten er stor nok, før du legger den over kaken. Når fondanten har vært borti kremen, er det for sent å kjevle eller justere på fasongen på fondanten.

6

Hvis kanten ned mot fatet ikke blir perfekt, kan dette skjules med pynt. Dette er en grunnen til at Angry Birds kaken fikk bokstaver rundt, og Monokkel-mannens sløyfe skjulte min værste "bulk" på kanten.

7

For å "lime" fast utskjærte barter, monokler, bokstaver og stjerner på fondant-underlaget, bruker jeg kun litt vann. Jeg tar litt vann på fingertuppen og stryker på baksiden av det jeg skal feste på kaken.
Håper jeg har gitt deg noen tips for å komme i gang! Lykke til!

Ingredients

 1 stk rund kakebunn med fyll i mellom lagene
 1 pk kremfløte
 1 ts sukker
 Sukkerfondant i ønskede fargerevt marsipan, men jeg synes fondanten er lettere å jobbe med
 Melis til kjevlingIkke sikkert at det blir nødvendig med melis, men kjekt å ha tilgjengelig

Directions

1

Jeg bruker ofte ferdigbunn fra butikken, med syltetøy og en blanding av pisket krem og vaniljekrem som fyll. Og gjerne litt hakket sjokolade i syltetøyet.
Dersom jeg har kjøpt ferdigbunn i butikken, dynker jeg gjerne lagene med en liten skvett melk for at kaken ikke skal bli tørr dersom den skal serveres samme dag.

2

Når jeg lager lave kaker slik som på bildene, bruker jeg pisket krem som lag mellom kaken og fondanten. Dersom jeg skal lage høye kaker med mange lag, eller kaker med annen fasong, for eksempel Barbie-kake, så lønner det seg å kle kaken i smørkrem, da denne stivner på kaken og gir et fastere underlag. Pisket krem fort kan sige litt/flytte på seg, og gi deg en noe bulkete kake. Det jeg mener er fordel med pisket krem til denne typen lave kaker, er at det er billigere og kjappere å piske en pakke fløte til krem, enn å lage smørkrem. Dersom du trenger oppskrift på smørkrem, synes jeg Tine Meierier sin er fin.
Jeg liker å pynte kaken på det underlaget den skal serveres på, da jeg dessverre har litt dårlig erfaring med å flytte kaker laget på sukkerbrød. Men har du en stor pizzaspade/bakespade, er det ikke sikkert at du synes dette er en utfordring.

3

Forskjellen mellom sukkerfondant og marsipan (etter min mening), er at sukkerfondanten er lettere å jobbe med og kjevle ut. Sukkerfondanten er mer dekkende og jevn i fargen. Marsipan synes jeg kleber seg mer til underlaget, og jeg synes det er vanskeligere å jobbe med generelt, og det går ofte en god del melis når jeg jobber med marsipan.
På bildene kan dere se forskjellen på marsipan og sukkerfondant i hvit: Angry Birds kaken har hvit marsipan, og på de andre to kakene er det brukt hvit sukkerfondant. Som du ser er det tydelig forskjell i farge og dekkevne.

4

Når du jobber med sukkerfondant, er det en fordel at den ikke blir for varm. Samt er det viktig at den holder seg tørr, da den blir klissete og løser seg opp av væske.
Hvis du har fondant til overs, kan den oppbevares i tett plast i kjøleskap til neste gang du skal pynte noe. Har den ligget lenge, blir den mer vanskelig å jobbe med, og du får den kanskje ikke til å bli like glatt ved utkjevling.
Du kan bruke litt melis dersom den fester seg til underlaget når du kjevler ut fondanten.
Hvis jeg har vært heldig med kjevlingen, klarer jeg å dekke en kake med en pakke fondant og ha litt til overs fra "avkappet" av kanten. Noen ganger har jeg ikke fått det til, og da kombinerer jeg fargene litt annerledes, som jeg har gjort på kaken hvor det står "Dina".

5

Når du skal skjære til ønsket fasong på fondant, bruk det du har av pizzahjul, pepperkakeformer, boller og glass til sirkler eller kniver. Du kan også printe ut fasonger, klippe de ut og skjære etter mal. Et annet tips er å ha målebånd tilgjengelig, slik at du for eksempel er sikker på at fondanten er stor nok, før du legger den over kaken. Når fondanten har vært borti kremen, er det for sent å kjevle eller justere på fasongen på fondanten.

6

Hvis kanten ned mot fatet ikke blir perfekt, kan dette skjules med pynt. Dette er en grunnen til at Angry Birds kaken fikk bokstaver rundt, og Monokkel-mannens sløyfe skjulte min værste "bulk" på kanten.

7

For å "lime" fast utskjærte barter, monokler, bokstaver og stjerner på fondant-underlaget, bruker jeg kun litt vann. Jeg tar litt vann på fingertuppen og stryker på baksiden av det jeg skal feste på kaken.
Håper jeg har gitt deg noen tips for å komme i gang! Lykke til!

Kake med lokk av sukkerfondant