Verdens beste

Verdens beste - servert

Verdens beste

VanskelighetsgradDugelig

Verdens beste (Kvæfjordkake) ble kåret til Norges nasjonalkake på NRK P1 i 2002. Opprinnelsen til kaken er noe som heter kongekake. Dette var en oppskrift Hulda Ottestad fra Kvæfjord endret på 1930-tallet, da det blant annet endte med mindre mandler da dette var en dyr vare.
Jeg bruker romkrem istedet for vaniljekrem som er vanlig, samt litt vaniljepulver. Flere av gjestene har reagert med at dette er den beste varianten de har spist av denne kaken, og lurer på hva jeg har gjort annerledes. Så der har du min lille hemmelighet!

Totaltid3 timer
 150 g meierismørkakebunn
 125 g sukkerkakebunn
 150 g hvetemelkakebunn
 1 ts bakepulverkakebunn
 5 stk eggeplommerkakebunn
 5 ss helmelkkakebunn
 5 stk eggehvitermarengslag
 180 g sukkermarengslag
 100 g skivede mandlermarengslag
 1 pk romkremkakefyll
 2 dl kremfløtekakefyll
 1 ts vaniljesukkerkakefyll
 ½ ts vaniljepulverkakefyll
1

Start med å sette romfyllet i kjøleskapet, da denne må være kald når den skal brukes.
Sett ovnen på 175 grader.
Start med å lage kakebunnen. Rør smør og sukker godt sammen. Når du skiller eggene, husk at du skal ha eggehvitene til marengslaget etterpå.

2

Tilsett resten av ingrediensene til kakebunnen og rør godt.

3

Kle en stekeplate med bakepapir og fordel røren utover.
Sett til side inntil marengsen er klar.

4

Pisk eggehvitene til du får en hvit, luftig konsistens. Tilsett deretter litt og litt sukker, mens du pisker godt mellom hvert påfyll.
Marengsen er klar når den er seig, og sitter fast på undersiden av en slikkepott uten å falle av.

5

Fordel marengsen forsiktig utover den ustekte kakebunnen, og strø mandlene over.
Stek kaken midt i ovnen i 30 minutter.

6

Mens kaken steker, kan du starte på fyllet.
Stivpisk krem med vaniljesukker og vaniljepulver. Sett i kjøleskap.
La kaken avkjøles før du monterer kaken. Dersom kaken fortsatt er varm/lunken når du legger på fyll, vil det bare renne utover. Så her er det viktig at kaken er tilstrekkelig avkjølt.

7

Del kaken i to, legg den ene delen med marengssiden ned.
Vend forsiktig pisket krem inn i romkrem for hånd, for å ikke slå ut luften av kremen. Legg fyllet på bunnen som ligger klar, og legg den siste halvdelen med marengssiden opp. Server!

Ingredienser

 150 g meierismørkakebunn
 125 g sukkerkakebunn
 150 g hvetemelkakebunn
 1 ts bakepulverkakebunn
 5 stk eggeplommerkakebunn
 5 ss helmelkkakebunn
 5 stk eggehvitermarengslag
 180 g sukkermarengslag
 100 g skivede mandlermarengslag
 1 pk romkremkakefyll
 2 dl kremfløtekakefyll
 1 ts vaniljesukkerkakefyll
 ½ ts vaniljepulverkakefyll

Fremgangsmåte

1

Start med å sette romfyllet i kjøleskapet, da denne må være kald når den skal brukes.
Sett ovnen på 175 grader.
Start med å lage kakebunnen. Rør smør og sukker godt sammen. Når du skiller eggene, husk at du skal ha eggehvitene til marengslaget etterpå.

2

Tilsett resten av ingrediensene til kakebunnen og rør godt.

3

Kle en stekeplate med bakepapir og fordel røren utover.
Sett til side inntil marengsen er klar.

4

Pisk eggehvitene til du får en hvit, luftig konsistens. Tilsett deretter litt og litt sukker, mens du pisker godt mellom hvert påfyll.
Marengsen er klar når den er seig, og sitter fast på undersiden av en slikkepott uten å falle av.

5

Fordel marengsen forsiktig utover den ustekte kakebunnen, og strø mandlene over.
Stek kaken midt i ovnen i 30 minutter.

6

Mens kaken steker, kan du starte på fyllet.
Stivpisk krem med vaniljesukker og vaniljepulver. Sett i kjøleskap.
La kaken avkjøles før du monterer kaken. Dersom kaken fortsatt er varm/lunken når du legger på fyll, vil det bare renne utover. Så her er det viktig at kaken er tilstrekkelig avkjølt.

7

Del kaken i to, legg den ene delen med marengssiden ned.
Vend forsiktig pisket krem inn i romkrem for hånd, for å ikke slå ut luften av kremen. Legg fyllet på bunnen som ligger klar, og legg den siste halvdelen med marengssiden opp. Server!

Verdens beste