Viltgryte

Viltgryte - servert

Viltgryte

VanskelighetsgradKurant

Viltgryte er veldig godt året rundt. Mange lager dette på høsten, men jeg synes dette er så godt at retten duger året rundt! Reinsdyrkjøttet kan erstattes med annet vilt.
Oppskriften gir middag for 6 personer.

Totaltid2 timer
 1,40 kg reinsdyrsbog
 600 g sjampinjong
 2 stk løk
 1 pose sjalottløkca 350g
 2 stk porsjoner oksefond i beger
 1,25 dl rødvin
 1 dl fløte
 2 beger crème fraîche
 3 dl vann
 6 skiver G35 Gudbrandsdalsost (brunost)
 6 stk einebær
 2 ts timian
 1 ts rosmarin
 1 ss Maizena jevner/redning
 Meierismør
 Salt og pepper
1

Finn fram alle ingrediensene.
(Tips: Hvis du har en pappvin, kan posen med den siste slanten fryses. Legg den rett inn i fryseren slik den er, med tut og det hele, og ta opp når du skal lage en rett med en slant rødvin.)
Bogen på dyret er fra frambeina, til forskjell fra låret som er fra bakbeina. Du kan gjerne bruke annet stykke kjøtt fra dyret, men bogen egner seg fint til viltgryte.

2

Kjøttet er aller best når du skaver det selv. Best resultat får du når du skaver kjøttet mens det er frossent.
Jeg pleier å legge kjøttstykket på benken en liten halvtime i forkant, så skaver jeg litt etter litt.

3

Perfekte, tynne skiver. Litt fett her og der beholder du på, da det gir god smak til gryta.

4

Grovhakk løk. Brun kjøttet sammen med løk og smør. Tilsett deretter skivet sjampinjong, salt og pepper. Tilsett fond, bland inn med kjøttet.

5

Tilsett rødvin, fløte, crème fraîche og vann. La gryta småputre i en halvtimes tid.
Tilsett krydderet og rør godt. La småkoke en halvtime til.
Smelt inn brunost og smak om det trengs mer krydder. Tilsett 1 ss Maizena redning mot slutten av koketiden hvis du ønsker en mer fyldig gryte.

6

Server med hjemmelaget potetmos og tyttebærsyltetøy.

Ingredienser

 1,40 kg reinsdyrsbog
 600 g sjampinjong
 2 stk løk
 1 pose sjalottløkca 350g
 2 stk porsjoner oksefond i beger
 1,25 dl rødvin
 1 dl fløte
 2 beger crème fraîche
 3 dl vann
 6 skiver G35 Gudbrandsdalsost (brunost)
 6 stk einebær
 2 ts timian
 1 ts rosmarin
 1 ss Maizena jevner/redning
 Meierismør
 Salt og pepper

Fremgangsmåte

1

Finn fram alle ingrediensene.
(Tips: Hvis du har en pappvin, kan posen med den siste slanten fryses. Legg den rett inn i fryseren slik den er, med tut og det hele, og ta opp når du skal lage en rett med en slant rødvin.)
Bogen på dyret er fra frambeina, til forskjell fra låret som er fra bakbeina. Du kan gjerne bruke annet stykke kjøtt fra dyret, men bogen egner seg fint til viltgryte.

2

Kjøttet er aller best når du skaver det selv. Best resultat får du når du skaver kjøttet mens det er frossent.
Jeg pleier å legge kjøttstykket på benken en liten halvtime i forkant, så skaver jeg litt etter litt.

3

Perfekte, tynne skiver. Litt fett her og der beholder du på, da det gir god smak til gryta.

4

Grovhakk løk. Brun kjøttet sammen med løk og smør. Tilsett deretter skivet sjampinjong, salt og pepper. Tilsett fond, bland inn med kjøttet.

5

Tilsett rødvin, fløte, crème fraîche og vann. La gryta småputre i en halvtimes tid.
Tilsett krydderet og rør godt. La småkoke en halvtime til.
Smelt inn brunost og smak om det trengs mer krydder. Tilsett 1 ss Maizena redning mot slutten av koketiden hvis du ønsker en mer fyldig gryte.

6

Server med hjemmelaget potetmos og tyttebærsyltetøy.

Viltgryte