Viltgryte

Viltgryte - servert

Viltgryte

VanskelighetsgradKurant

Viltgryte er veldig godt året rundt. Mange lager dette på høsten, men jeg synes dette er så godt at retten duger året rundt! Reinsdyrkjøttet kan erstattes med annet vilt.
Oppskriften gir middag for 5 personer.

Gir5 Porsjoner
Totaltid2 timer
 800 g reinsdyrsbog
 350 g sjampinjong eller aromasopp
 2 stk løk
 2 stk store sjalottløk
 2 stk porsjoner oksefond i beger
 1,25 dl rødvin
 1,50 dl fløte
 1 beger crème fraîche
 6 skiver G35 Gudbrandsdalsost (brunost)
 6 stk einebær
 2 ts timian
 1 ts rosmarin
 Meierismør
 Salt og pepper
1

Finn fram alle ingrediensene.
(Tips: Hvis du har en pappvin, kan posen med den siste slanten fryses. Legg den rett inn i fryseren slik den er, med tut og det hele, og ta opp når du skal lage en rett med en slant rødvin.)
Bogen på dyret er fra frambeina, til forskjell fra låret som er fra bakbeina. Du kan gjerne bruke annet stykke kjøtt fra dyret, men bogen egner seg fint til viltgryte.

Viltgryte - bog fra reinsdyr

2

Best resultat på skaving av kjøtt, får du når du skjærer kjøttet mens det enda er ganske frossent.
Jeg pleier å legge kjøttstykket på benken en liten halvtime i forkant, så skaver jeg litt etter litt.

Viltgryte - skav kjøttet

3

Perfekte, tynne skiver. Litt fett her og der beholder du på, da det gir god smak til gryta.

Viltgryte - ferdig skavet

4

Grovhakk løk. Brun kjøttet sammen med løk og smør. Tilsett deretter skivet sopp, salt og pepper. Tilsett fond, bland inn med kjøttet.

Viltgryte - steking

5

Tilsett rødvin, fløte og crème fraîche. La gryta småputre i en halvtimes tid.
Tilsett krydderet og rør godt. La småkoke en halvtime til.
Smelt inn brunost og smak om det trengs mer krydder.

Viltgryte - koke inn

6

Serveres gjerne med hjemmelaget potetmos, brokkoli og tyttebærsyltetøy.

Viltgryte - server

Ingredienser

 800 g reinsdyrsbog
 350 g sjampinjong eller aromasopp
 2 stk løk
 2 stk store sjalottløk
 2 stk porsjoner oksefond i beger
 1,25 dl rødvin
 1,50 dl fløte
 1 beger crème fraîche
 6 skiver G35 Gudbrandsdalsost (brunost)
 6 stk einebær
 2 ts timian
 1 ts rosmarin
 Meierismør
 Salt og pepper

Fremgangsmåte

1

Finn fram alle ingrediensene.
(Tips: Hvis du har en pappvin, kan posen med den siste slanten fryses. Legg den rett inn i fryseren slik den er, med tut og det hele, og ta opp når du skal lage en rett med en slant rødvin.)
Bogen på dyret er fra frambeina, til forskjell fra låret som er fra bakbeina. Du kan gjerne bruke annet stykke kjøtt fra dyret, men bogen egner seg fint til viltgryte.

Viltgryte - bog fra reinsdyr

2

Best resultat på skaving av kjøtt, får du når du skjærer kjøttet mens det enda er ganske frossent.
Jeg pleier å legge kjøttstykket på benken en liten halvtime i forkant, så skaver jeg litt etter litt.

Viltgryte - skav kjøttet

3

Perfekte, tynne skiver. Litt fett her og der beholder du på, da det gir god smak til gryta.

Viltgryte - ferdig skavet

4

Grovhakk løk. Brun kjøttet sammen med løk og smør. Tilsett deretter skivet sopp, salt og pepper. Tilsett fond, bland inn med kjøttet.

Viltgryte - steking

5

Tilsett rødvin, fløte og crème fraîche. La gryta småputre i en halvtimes tid.
Tilsett krydderet og rør godt. La småkoke en halvtime til.
Smelt inn brunost og smak om det trengs mer krydder.

Viltgryte - koke inn

6

Serveres gjerne med hjemmelaget potetmos, brokkoli og tyttebærsyltetøy.

Viltgryte - server

Viltgryte